MissWonder.dk                 

HJEM

Om os

Om racen

Vores katte

Killlinger

Gallerier

Gæstebog

Kontakt

Links

 

 

 

 

 

 

 

Britens historie
Genetisk set hører katten til gruppen Felis Silvestris domesticus ( Europæisk korthårskat ). Denne kat kan føres tilbage til de katte romerne i 2. århundrede f.v.t, bragte med fra Egypten og efterfølgende med rundt i Europa. I 2. århundrede bragte romerne den med til England, i forbindelsen med indlemmelsen i Romerriget.
 
Den europæiske korthårskat har en massiv og en slank form, og midten at 1800 tallet, begyndte man i England at forfine den massive type, samtidig med at der blev avlet mod rene blå katte. Herved opstod racen British Blue.

British Shorthair i fuldfarven blå

Briten er grundpillen i den kattesport vi kender i dag. Verdens første katteshow  fandt sted den 13. juli 1871 i London, hvor eneste egentlige race der blev udstillet var British Blue. De andre katte blev udstillet efter farver og mønstre. Derved blev Britten grundlæggende for racekattens eksplosive udvikling de efterfølgende år. Katteshowet blev en stor succes, og snart bredte ideen sig til andre lande, og kattesporten som vi kender den i dag tog sin begyndelse.
 
Op mod 2 verdenskrig, blev der sat flere standarder for British Blue, men verdenskrigen blev en katastrofe for racen. Den så godt som forsvandt eller blev blandet med vilde katte og huskatte. Efter krigen begyndte et stort og seriøst arbejde for at genskabe racen. For at få en tilstrækkelig stor genpulje blev der indkrydset Perser, Exotic, American Shorthair, Russian Blue og Chartreuse.
 
I slutningen af 1970’erne skiftede racen navn til det nuværende British Shorthair - på dansk Brite - fordi racen efterhånden fandtes i mange andre farver end blå.
 
Standard
 Briten findes, i mange farver og mønstre. Der findes fuldfarvede (ensfarvede som fx. blå), tortie og bicolor (tofarvede), silver og golden. De kan være tabby (stribede eller med pletter), med eller uden sølv samt maskede.
 
Briten er den største og kraftigste af korthårsracerne. Den er tung og kompakt bygget med 4 meget solide stolper til at bære det store korpus. Fra siden skal Briten være ligeså høj, som den er lang for at være harmonisk. Helhedsindtrykket er en stor, blød og rund kat. Den kaldes derfor ofte for "Bamsekatten". Knoglestrukturen er kraftig, og kroppen skal være muskuløs.
 
Hovedet skal være stort og rundt med små ører, der sidder meget langt fra hinanden. Øjnene er store og kuglerunde. Øjenfarven skal være intens, skinnende gul/orange til mørk kobberfarvede for de fleste pelsfarvers vedkommende - dog grønne for nogle af sølvfarverne og blå for de maskede varianter.
 
Halen skal være kort og kraftig - Poterne store og runde.

Pelsen skal være meget tæt og vamset, og skal føles 'sprød' når man kører hånden igennem pelsen. - En Brite's pels kræver ikke nævneværdig pelspleje, dog vil daglige børstninger være at foretrække i perioder hvor fældninger finder sted.
 
Temperament
 En Brite er en stor dejlig 'bamsekat'. Enhver Brite elsker dens mennesker. Fremmede mennesker interesserer den derimod ikke særligt meget.
 
Hver enkelt Brite er en stor personlighed, men uanset hvor forskellige personligheder de kan have, har de dog alle racens særpræg;  venlige, fredsommelige, stilfærdige og meget stærkt knyttet til sine mennesker .Briten er en ven for livet og den er altid med hvor du er. Den ligger sjældent i skødet, men ligger altid lige i nærheden eller ved siden af i sofaen. Den bryder sig ikke om at komme for langt væk fra køleskabet, og kræver ikke meget motion, hvilket gør den god som lejligheds kat og indendørs kat.

Den kan godt være alene hjemme, mens man er på arbejde, men så er det en god ide at have to katte. Den er god til børn, og til at gå sammen med hunde.Nogle påstår at det er den race, som minder mest om hunde, du kan altid kalde den til dig, samtidig med at den lære at kende sit navn - også selv om du har flere katte.
 
Trods dens tunge udseende, er en Brite temmelig legesyg, og en kastreret kat vil højt op i årene være glad for at lege. Britens udseende afslører ikke umiddelbart at der faktisk gemmer sig en vilje af stål og at briten er en ret stædig kat, der har en mening om hvad den vil og ikke vil.

En Brite spinder meget - og højt. Bare man taler til den, går motoren i gang. Ellers hører man ikke ret meget til den, for pudsigt nok har Briten en forbløffende lille stemme set i forhold til dens store korpus. Den er generelt ikke nær så højlydt som andre racer, så man kan godt sige, at Britens stemme fuldt ud svarer til dens stilfærdige væsen.